Boek 


Deze website is ondersteunend aan het op 2 april 2015 verschenen boek Vissers, Kapers, Arbeiders | Vlissingen 700 jaar stadsrechten.


Kopen / bestellen
Bij de betere boekhandel in Nederland en België en natuurlijk bij:




Interview op Lezentv 
"Peter van Druenen bezorgde Vlissingen een eigen – meer dan indrukwekkende – geschiedschrijving. Ontstaan, verwoesting, wederopbouw, watersnood, roofvaart, slavernij, oorlog, beeldenstorm – de Zeeuwse stad als eeuwige belofte belofte die nooit werd ingelost en desondanks onverschrokken voortgaat met glinsteren in de monding van de Westerschelde. (39 minuten)." Klik hier

Alle boeken. artikelen en blogs over Vlissingen van Peter van Druenen
Klik hier

Gegevens
Isbn 978-90822048-0-3
Nur 242 Geschiedenis
Aantal pagina's: 1.104, full colour
Gewicht: 2,2 kg
Formaat: 15 x 21 cm (b x h)
Bindwijze: genaaid, gebonden, hard cover, ronde rug, kapitaalband
Eerste druk: 2.500 exemplaren
Beschikbaar: vanaf 2 april 2015
Prijs: 39 euro

Colofon
Auteur: Peter van Druenen
Eindredactie: Veronica Frenks
Fotografie: Peter van Druenen
Realisatie: MixCom Media Group, Zwolle 
Uitgever en copyright: Stichting Historische Publicaties Schelde-estuarium,
Vlissingen
Ontwerp en opmaak: Exploi design & realisatie, Zwolle
Drukwerk: Grafistar, Lichtenvoorde

Tekst omslag
Stadsgeschiedenissen kunnen op verschillende manieren worden geschreven. De voor de hand liggende methode is de zogenaamde biografische methode, waarbij alle feiten en jaartallen op een rij worden gezet. Voor de geschiedschrijving van Vlissingen was volgens de schrijver, Peter van Druenen, een dergelijke aanpak volstrekt ontoereikend. Natuurlijk, het is noodzakelijk dat het hele verhaal, van begin tot eind, overzichtelijk in kaart wordt gebracht, inclusief de verbanden met de nationale en internationale geschiedenis. Maar Van Druenen wilde meer: antwoorden op vragen. Bijvoorbeeld op de vraag waarom een zo gunstig gelegen havenstad nooit echt heeft kunnen groeien. Of op de vraag waarom de economie en de samenstelling van de beroepsbevolking altijd zo eenzijdig zijn gebleven. Waarom heeft Vlissingen nooit een vuist kunnen maken tegen concurrerende steden als Middelburg, Antwerpen en Rotterdam? En dat terwijl juist de Vlissingers bekend stonden om hun vechtersmentaliteit. Of was die mentaliteit alleen geschikt voor het fysieke gevecht en niet voor het tactische, strategische of diplomatieke? Om deze vragen en tal van andere op een adequate manier te kunnen beantwoorden, heeft de auteur ervoor gekozen de geschiedenis van Vlissingen op drie verschillende, maar met elkaar samenhangende manieren te vertellen: (1) als opeenvolging van de drie stadstypen: Vissersstad, Kapersstad en Arbeidersstad, (2) als chronologisch verhaal en (3) als havenstad waar tussen 1315 en 2015 de haven negen keer werd uitgebreid en het totaal van de kades groeide van 1 kilometer in 1315 naar 38 kilometer nu.

Over de auteur
Mijn professionele achtergrond is nogal een lappendeken en laat zich samenvatten in zes beroepsrichtingen: leraar, historicus, schrijver, uitgever, ICT-er en bestuurder. Na ruim tien jaar met plezier te hebben gewerkt in het onderwijs, richtte ik in 1986 in Rotterdam een uitgeverij van historische boeken op: Uitgeverij Waterstad. Mijn ervaringen tijdens een tussenstop als uitgever-in-loondienst én de verwachtingen van het toen nog prille internet, motiveerden mij om in 1995 een internetbedrijf op te richten dat eerst Edit.nl heette en later EXED internet. EXED groeide uit tot een van de grotere internetbedrijven en -uitgeverijen van Nederland op het gebied van gezondheid en Internet Publishing. De onderneming ging in 2010 op in de MixCom Media Group, waarvan ik tot 2015 bestuursvoorzitter was en van september 2015 tot oktober 2017 algemeen directeur.
Ik heb gedurende mijn hele loopbaan geschreven. Ik begon hiermee in 1985 en ben dat, met tussenpozen en naast mijn werk en ondernemerschap, altijd blijven doen. Mijn eerste publicaties waren wetenschappelijke artikelen over sociaal-economische geschiedenis. Daarna volgden 12 bedrijfshistorische boeken en enkele tientallen artikelen. In het begin van de jaren negentig schreef ik over politieke en culturele onderwerpen en kort daarna, in nationale en internationale tijdschriften, over e-learning. Voor Vissers, Kapers, Arbeiders werd ik in 2015 genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs. In september 2018 verscheen De Klimaatparadox, een zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom het thema Overbevolking uit het klimaatdebat is verdwenen. Mijn nieuwste boek is uitgegeven door de Amsterdam University Press: Meten en tellen. Stedelijke inwonertallen in de Lage Landen: een alternatieve benadering. Dit was tevens mijn proefschrift waarop ik op 2 september 2022 in Utrecht promoveerde.
In mei 2020 werd ik voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Ik ben als bestuurder ook actief bij verschillende andere cultuurhistorische en wetenschappelijke organisaties.