(83) Door en uit het dak voor 20 minuten Dave Berry

Een van de gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar die een plaats hebben gevonden in het collectieve Vlissingse geheugen, is het optreden van de Britse popster Dave Berry op maandagavond 7 februari 1966.  Deze voormalige loodgieter was in korte tijd uitgegroeid tot een wereldster met liedjes als This Strange Effect en I'm gonna take you there.

Berry, die meestal volledig in het zwart gekleed op het podium stond, was vooral populair bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar en dat was bij zijn eenmalige optreden in de Vlissingse nachtclub La Cave goed te zien. Volgens de PZC van de volgende ochtend waren er twee dames van zestig aanwezig die op de eerste rij zaten, waren er wat tieners achterin, maar bestond de meerderheid van de 250 toeschouwers uit twintigers, vooral dus van het vrouwelijk geslacht. Naast Dave Berry en zijn band The Cruisers, zou die avond ook de Vlissingse groep The Night Revellers optreden.

Buiten de nachtclub verdrongen zich zo’n vijfhonderd fans, die geen kaartje hadden bemachtigd, om een glimp op te vangen van hun idool en hem misschien wel even te kunnen aanraken. Tevergeefs, want het management van de zanger, waarschijnlijk door schade en schande wijs geworden, had besloten dat de ster onopgemerkt binnen moest zien te komen. De Mercedes waarin hij zat kwam voor de deur van La Cave, maar reed weer door toen bleek dat het publiek te opdringerig was en het ernaar uitzag dat Berry nooit onbeschadigd naar binnen zou kunnen komen. Bij de Keersluis keerde de wagen om en kon de zanger via de achteruitgang van Sporthuis Olympia en het dak van La Cave door een klein raampje naar binnen worden geloodst. Zijn optreden, dat natuurlijk veel te laat begon en waarvoor de fans acht gulden hadden moeten betalen, duurde niet langer dan twintig minuten. Het management van de nachtclub had dit al voorzien en meldde eerder via de advertenties in de PZC dat het “…zou plaatsvinden tussen 8 en 12 uur”. Dave Berry verliet de nachtclub op dezelfde manier als hij was gekomen: via het dakraam. Op weg naar zijn volgende optreden, een nachtconcert in Gorkum.

Afbeelding 1: Dave Berry kruipt na zijn optreden door het dakraam van La Cave weer naar buiten om de fans te ontlopen (Bron: Gemeentearchief Vlissingen, Beeldcollectie nr. FA33062)

Afbeelding 2: Links (op de foto) naast het Lampsinshuis (het huidige muZEEum) staat het pand aan de Nieuwendijk waar van 1961 tot in de jaren zeventig de nachtclub La Cave was gevestigd (Bron: Eigen collectie auteur)